Complementaire Zorg
Wat is complementaire zorg
Complementaire zorg is aanvullende zorg. Het richt zich op klachten en welzijn, niet op ziekte. Het kan worden gebruikt naast de reguliere cq standaard medische zorg. Complementaire zorg biedt een holistische benadering: Het zorgt voor de hele mens: lichaam, geest, gevoelens, emoties, gedachten en wensen. Dat noem je een ‘holistische benadering’.
Momenteel bied ik aromatherapie aan als aanvullende zorg. Wellicht dat in de toekomst het aanbod uitgebreid wordt.

Aromatherapie en Aromazorg
Indien gewenst, kan ik aromatherapie c.q. Aromazorg inzetten.
Aromatherapie is meer dan alleen maar lekkere geurtjes. Het richt zich op het onderhouden en bevorderen van gezondheid. De levenskracht, die in de oliën zit, worden als het ware overgebracht op het lichaam, lichaamsdelen en organen. Elke olie heeft zo zijn eigen karakter en eigenschappen. Door de juiste olie of oliecombinatie te kiezen voor bepaalde klachten wordt het functioneren ondersteund en helpt het bij het genezingsproces. De olien werken in op lichaam, psyche en geest.
Aromazorg: Deze term wordt in de Gezondheidszorg ook wel gebruikt om duidelijk te maken dat Aromazorg gericht is op welzijn. Oliën kunnen bijvoorbeeld ingezet worden ter bevordering van angst en pijnvermindering , door het helpen opheffen van obstipatie. Dit door onder andere gebruik te maken van hand- en voetenmassages, zachte buikmassages, het bij zich dragen van een geurblokje met zelfgekozen olie.
De oliën, die ik gebruik zijn van hoge biologische kwaliteit en afkomstig van bedrijven, die de oliën inkopen of zelf maken en verkopen. Hiervan is Chi mogelijk wel de bekendste.
Oliën kunnen enkelvoudig of samengesteld gebruikt worden.
Op onder meer onderstaande wijzen kan aromatherapie ingezet worden:
- Bij Massage: gericht op kalmering en ontspanning (bijvoorbeeld spier en massageolie)
- In zalven-cremes-lotions-gels en balsems ( bijvoorbeeld bij spierpijn, jeuk, ontspanning)
- Bij inhalatie en verdamping: via een diffuser, op een zakdoek of tissue ( bijvoorbeeld ten behoeve van luchtzuivering – ontspanning – bij verkoudheid)
- Als spray( bijvoorbeeld als luchtverfrisser-neusspray-roomspray)
- Onverdund op de huid (bijvoorbeeld bij wondjes )
- In badwater en een waskom
Belangrijk om te weten is dat er zogenaamde contra-indicaties zijn bij gebruik van oliën binnen de aromatherapie/aromazorg:
- Duidelijke afkeer hebben van een bepaalde geur
- Iemand kan een overgevoeligheid hebben voor bestanddelen van de olie en er in extreme mate op reageren. Bijvoorbeeld bij en na bestralingen
- bij inhalatie (en soms verdamping): Bij COPD en Astma kan het gebruik van oliën door verdamping en/of inhalatie juist een klachtenverergering veroorzaken
- Bij epilepsie en zwangerschap worden bepaalde oliën afgeraden te gebruiken.
Mocht u geïnteresseerd zijn, neem contact met mij op.

